Ubój – strefa żółta
W związku z opublikowaniem w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej DECYZJI WYKONAWCZEJ KOMISJI (UE) 2018/1689 z dnia 8 listopada 2018 r. zmieniająca załącznik do decyzji wykonawczej 2014/709/UE w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Lipsku informuje, że zmianie uległy Wymagania weterynaryjne przy prowadzeniu uboju świń na użytek własny w obszarze ochronnym w gminie Solec n/Wisłą.
Dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa, w celu produkcji mięsa,
świń utrzymywanych w gospodarstwie, pod warunkiem że były one
utrzymywane w tym gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem,
a ponadto gdy:
1) świnie te zostaną poddane badaniu przedubojowemu przez lekarza weterynarii
2) mięso pozyskane w wyniku uboju tych świń zostanie poddane badaniu
poubojowemu przez lekarza weterynarii.
Próbki do badania laboratoryjnego w kierunku afrykańskiego pomoru świń
pobiera się – jeżeli istnieje podejrzenie wystąpienia afrykańskiego pomoru świń.
Ubój świni posiadacz zwierzęcia jest obowiązany zgłosić w ARiMR w terminie 2 dni.