Praktyczne wskazówki dla rolników w przypadku konieczności uboju zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią
Comments : Off
Praktyczne wskazówki dla rolników w przypadku konieczności uboju zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią
Podstawowe wymogi dotyczące uboju z konieczności poza rzeźnią :
- Zwierzę musi być zdrowe , które miało wypadek co uniemożliwiło jego transport do rzeźni z przyczyn podyktowanych jego dobrostanem.
- Zwierzę musi zostać poddane badaniu przedubojowemu przez lekarza weterynarii.
- Zwierzę poddane ubojowi i wykrwawieniu musi zostać przywiezione do rzeźni w higienicznych warunkach i bez zbędnej zwłoki .Usunięcia żołądka i jelit , bez dalszej obróbki poubojowej , można dokonać na miejscu , pod nadzorem lekarza weterynarii .Wszelkie usunięte narządy wewnętrzne muszą towarzyszyć zwierzęciu do rzeźni oraz muszą być oznakowane jako przynależne do tego zwierzęcia.
- Jeżeli od chwili dokonania uboju do przybycia do rzeźni upływa więcej niż dwie godziny , zwierzę musi zostać schłodzone. Jeżeli klimat na to zezwala, nie ma konieczności poddawania zwierzęcia chłodzeniu aktywnemu.
- Zwierzęciu musi towarzyszyć do rzeźni oświadczenie podmiotu, który utrzymywał zwierzę, stwierdzające tożsamość zwierzęcia oraz informację na temat weterynaryjnych produktów leczniczych lub innych środków , jakie podawano zwierzęciu lub wobec niego stosowano, z wyszczególnieniem dat podawania i okresów karencji.
- Zwierzęciu musi towarzyszyć do rzeźni poświadczenie lekarza weterynarii, stwierdzające korzystny wynik badania przedubojowego, jego datę i czas oraz przyczynę uboju z konieczności, a także charakter leczenia , jakie zastosował lekarz weterynarii wobec danego zwierzęcia.
- Zwierzę poddane ubojowi musi nadawać się do spożycia przez ludzi w następstwie przeprowadzenia badania poubojowego w rzeźni , zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 854/2004, w tym także po dokonaniu dodatkowych badań, jakie są wymagane w przypadku uboju z konieczności.
- Podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze zobowiązane są przestrzegać wskazówek dotyczących wykorzystania mięsa, jakich może udzielić im urzędowy lekarz weterynarii po przeprowadzeniu badania poubojowego.
Więcej wskazówek na temat wymagań dotyczących ubojów z konieczności można znaleźć na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii z podaną ścieżką dostępu: zakładka z lewej strony „Higiena prod. Pochodzenia zwierzęcego”, po otwarciu tej zakładki na samym dole strony .
Wykaz zakładów ubojowych , celem indywidualnego ustalenia z właścicielem rzeźni przyjęcia tuszy zwierzęcia ubitego z konieczności:
L.p. | Nazwa rzeźni | Adres | Zakwalifikowana do uboju | Praca w dniach | Telefon |
1 | PPHU ”BANMAS” | 26-600 Radom ul. Rzeckiego 18 | Bydło, świnie | Pon., wt., śr., czw. | 48/3844690 |
2 | FPHU PM-TECH Przemysław Madejczyk | 26-660 Jedlińsk ul. Ogrodowa 37 | Bydło, świnie | Uboje nieregularne | 48/3213441 |
3 | PPHU „JANHAS” | 26-634 Gózd Niemianowice 27 | Świnie | Prawie codziennie, nie określone dni tyg. | 48/3857656 |
4 | PPHU „Nasz Produkt” | 26-600 Radom ul. Nowa Wola Gołębiowska 103 | Bydło, świnie | Uboje nieregularne | 48/3606272 |
5 | PPHU „MAMBA” Sp.j. | 26-640 Skaryszew Maków ul. Skaryszewska 15 | Bydło, świnie | Prawie codziennie, nie określone dni tyg. | 48/6103142 |
6 | PPHU „LEWIN” | 26-652 Zakrzew Dabrówka Nagórna ul. Leśna 8 | Bydło, świnie | Śr., czw. | 665060459 |
7 | Rzeźnictwo i wędliniarstwo | 27-100 Iłża Błaziny Dolne 50 | Bydło, świnie | Pon., czw. | 48/6163379 |