Pozyskanie mięsa na użytek własny w strefie czerwonej
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBOJU ŚWIŃ W CELU POZYSKANIA MIĘSA NA UŻYTEK WŁASNY na terenie objętym ograniczeniami w związku z asf (strefa czerwona)
Dopuszcza się dokonywanie uboju świń we własnym gospodarstwie w celu pozyskania mięsa na użytek własny. Wymagania weterynaryjne określone są w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. z 2016 r., poz. 885).
Hodowca zobowiązany jest zgłosić zamiar uboju świni do właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii na co najmniej 24 godziny przed planowanym ubojem.
Zgłoszenie musi zawierać następujące dane:
- imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza świń poddawanych ubojowi,
- liczbę świń poddawanych ubojowi,
- numer identyfikacyjny świni (kolczyk lub tatuaż),
- miejsce i termin uboju,
- imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju,
- numer telefonu informującego,
- w przypadku, gdy gospodarstwo znajduje się na obszarze objętym ograniczeniami (tzw. obszar czerwony) lub na obszarze ochronnym (tzw. obszar żółty), dodatkowo hodowca zobowiązany jest do złożenia oświadczenia, że świnie były utrzymywane w gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem.
W przypadku gdy gospodarstwo położone jest na ww. obszarach objętych restrykcjami w związku z wystąpieniem ASF obowiązkowe jest przeprowadzenie badania przedubojowego i poubojowego włącznie z badaniem mięsa w kierunku włośni.
Badanie zwierząt i mięsa jest badaniem urzędowym. Koszty badania ponosi hodowca.
W przypadku gdy gospodarstwo znajduje się na obszarze objętym ograniczeniami (tzw. obszar czerwona), obowiązkowe jest pobranie próbki do badania w kierunku ASF. Pobieranie próbek oraz ich badanie organizuje Powiatowy Lekarz Weterynarii w Lipsku.
Urzędowy lekarz weterynarii wyznaczony przez powiatowego lekarza weterynarii do badania zwierząt i mięsa, zobowiązany jest do wydania zaświadczenia o wyniku badania w kierunku włośni.
Jeśli gospodarstwo położone jest na ww. obszarach objętych restrykcjami w związku z wystąpieniem ASF, urzędowy lekarz weterynarii ma obowiązek wydać dodatkowe zaświadczenie o wyniku badania przedubojowego i poubojowego.
Hodowca, który dokonał uboju świni w celu pozyskania mięsa na użytek własny, zobowiązany jest do zgłoszenia tego faktu do właściwego miejscowo oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
W przypadku gdy gospodarstwo położone jest na ww. obszarach objętych restrykcjami w związku z wystąpieniem ASF, zgłoszenia należy dokonać w ciągu 2 dni od dokonania uboju.
Za nieprzestrzeganie przepisów związanych z ubojem zwierząt w celu pozyskania mięsa na użytek własny, powiatowy lekarz weterynarii ma obowiązek nałożenia kary pieniężnej w drodze decyzji administracyjnej, w wysokości od 100 zł do 2000zł.