

KOMUNIKAT POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII W LIPSKU
Informacje na temat zabezpieczenia gospodarstw przed wirusem ASF wynikające z rozporządzenia z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (t.j. Dz. U. z 2018 r. poz. 290 z późn. zm.)
Wymagania ustanowione w tym rozporządzeniu mają na celu zwiększenie ochrony przed ASF u świń w gospodarstwach na wszystkich obszarach objętych w Polsce restrykcjami w związku z występowaniem ASF (obszar zagrożenia, obszar objęty ograniczeniami, obszar ochronny).
Wymagania, które będą przedmiotem kontroli prowadzonych przez inspekcję Weterynaryjną na obszarze ochronnym (powiat lipski):
mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne;
Co w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości?
W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w zakresie bioasekuracji powiatowi lekarze weterynarii może:
lub
Informacje dotyczące uboju na użytek własny:
Dopuszcza się ubój świń w Rospodarstwie na użytek własny pod warunkiem że świnie były utrzymywane w tym gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem, a ponadto gdy:
Realizowane będzie w ramach programów opracowywanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Szczegółowe informacje w poniższym linku:
Jak rozpoznać ASF?
U zwierząt występuję gorączka nawet do 42°C, przyśpieszony oddech, osowiałość, możliwa utrata apetytu i pragnienia oraz przekrwienia (na uszach, ogonie, kończynach i klatce piersiowej). Zazwyczaj pierwsze w stadzie chorują duże sztuki: lochy, knury, tuczniki. Padnięcia nawet pojedynczych świń w stadzie mogą być skutkiem rozwijania się zakażenia świń wirusem ASF w gospodarstwie. Nie należy zatem zwlekać ze zgłoszeniem informacji o niepokojących objawach do lekarza weterynarii opiekującego się stadem lub do najbliższej lecznicy dla zwierząt. W przypadku wykrycia ASF w gospodarstwie, w którym przestrzegane są przepisy prawa dotyczące zdrowia zwierząt oraz identyfikacji i rejestracji świń – właścicielowi przysługuje pełne odszkodowanie za zabite zwierzęta, zniszczone produkty i sprzęt w gospodarstwie.