Komunikat – ASF
KOMUNIKAT POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII W LIPSKU
Informacje na temat zabezpieczenia gospodarstw przed wirusem ASF wynikające z rozporządzenia z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (t.j. Dz. U. z 2018 r. poz. 290 z późn. zm.)
Wymagania ustanowione w tym rozporządzeniu mają na celu zwiększenie ochrony przed ASF u świń w gospodarstwach na wszystkich obszarach objętych w Polsce restrykcjami w związku z występowaniem ASF (obszar zagrożenia, obszar objęty ograniczeniami, obszar ochronny).
Wymagania, które będą przedmiotem kontroli prowadzonych przez inspekcję Weterynaryjną na obszarze ochronnym (powiat lipski):
- utrzymywanie świń w gospodarstwie:
- w sposób wykluczający kontakt z wolno żyjącymi dzikami oraz ze zwierzętami domowymi,
- w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie,
mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne;
- zakaz karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami (strefa czerwona) lub obszaru zagrożenia (strefa niebieska), chyba że tę zielonkę lub to ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom;
- zakaz wykorzystywania w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, słomy na ściółkę dla zwierząt pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami (strefa czerwona) lub obszaru zagrożenia (strefa niebieska), chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem;
- zakaz prowadzenia uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny innych niż utrzymywane w tym gospodarstwie;
- wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie;
- używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności;
- prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie;
- w przypadku utrzymywania świń w gospodarstwie w systemie otwartym, zabezpieczenie wybiegu dla świń się podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem;
- stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia;
- bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń;
- sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu;
- karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących;
- wyłożenie mat dezynfekcyjnych lub wykonanie niecek dezynfekcyjnych przed:
- wejściami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjściami z tego gospodarstwa oraz przed wejściami do budynków lub pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie i wyjściami z tych budynków lub pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m;
- wjazdami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjazdami z tego gospodarstwa, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość wjazdów i wyjazdów, a długość – nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego lub wyjeżdżającego z tego gospodarstw;
- stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.
Co w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości?
W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w zakresie bioasekuracji powiatowi lekarze weterynarii może:
- wydawać decyzje administracyjne w zakresie usunięcia uchybień w czasie nie dłuższym niż 3 m-ce;
lub
- wydać decyzje w sprawie nakazującą ubój lub zabicie świń i zakazującą ich utrzymywania w gospodarstwie, z możliwością uzgodnienia z hodowcą czy świnie będą poddane ubojowi w rzeźni, czy też będą poddane ubojowi na użytek własny;
- wydać decyzje w sprawie nakazu zabicia lub uboju świń i zakazu ich utrzymywania, w przypadku nieusunięcia uchybień po czasie określonym w pkt 1);
- za ubite lub zabite świnie nie będą przysługiwały odszkodowania ze środków budżetu państwa;
- hodowcom będą przysługiwały rekompensaty w związku z nieutrzymywaniem świń, wypłacane przez ARiMR.
Informacje dotyczące uboju na użytek własny:
Dopuszcza się ubój świń w Rospodarstwie na użytek własny pod warunkiem że świnie były utrzymywane w tym gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem, a ponadto gdy:
- świnie te zostaną poddane badaniu przedubojowemu ;
- mięso pozyskane w wyniku uboju tych świń zostanie poddane badaniu poubojowemu. Wsparcie finansowe
Realizowane będzie w ramach programów opracowywanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Szczegółowe informacje w poniższym linku:
Jak rozpoznać ASF?
U zwierząt występuję gorączka nawet do 42°C, przyśpieszony oddech, osowiałość, możliwa utrata apetytu i pragnienia oraz przekrwienia (na uszach, ogonie, kończynach i klatce piersiowej). Zazwyczaj pierwsze w stadzie chorują duże sztuki: lochy, knury, tuczniki. Padnięcia nawet pojedynczych świń w stadzie mogą być skutkiem rozwijania się zakażenia świń wirusem ASF w gospodarstwie. Nie należy zatem zwlekać ze zgłoszeniem informacji o niepokojących objawach do lekarza weterynarii opiekującego się stadem lub do najbliższej lecznicy dla zwierząt. W przypadku wykrycia ASF w gospodarstwie, w którym przestrzegane są przepisy prawa dotyczące zdrowia zwierząt oraz identyfikacji i rejestracji świń – właścicielowi przysługuje pełne odszkodowanie za zabite zwierzęta, zniszczone produkty i sprzęt w gospodarstwie.